Anders Hallberg var min morfar. Han föddes i Stansvik den 20 augusti 1864, föräldrarna hette Hans Johansson, fiskare och Inger Johanna Persdotter. (Här finns rötter till släkten Månesköld och till Bamse i Halsbäck, bland annat.)
I husförhörslängderna 1864 – 1892 kan man se hur Anders (som då hette Hansson) växte upp som nummer fyra av fem syskon. Det var en fattig och säkert slitsam tillvaro, fadern dog 1868 och Inger stod där som änka med fem barn mellan ett och fjorton år gamla. Det berättas att pojkarna fick arbeta som ”kopojkar” under uppväxten och när de kom hem tyckte Inger att det hade varit bättre att de stannat kvar, för det fanns ingen mat hemma. En gång var Anders så hungrig att han bad sin mor att få slicka kastrullen med havregrynsgröt, den portion han hade fått räckte inte för en växande pojke. Men livet gick sin gilla gång och man överlevde. Inger måste ha varit en mycket duglig (och/eller tursam) mor, för familjen drabbades aldrig av de många stora epidemier av t ex tyfus och kolera som svepte över Tjörn under 1800-talet.
Anders fick sjömansbevis 1884 och 1889 och enligt familjeberättelserna så seglade han till många hörn av jorden. Kanske var det detta som gjorde att han vågade sig ut i världen, för i februari 1892 flyttade Anders till NordAmerikas Förenta Stater. Detta är den enda utflyttningsnotering jag kan finna i flyttlängd och husförhörslängd, men jag har i min ägo ett utvandrarekontrakt, utfärdat för Andrew Hallberg den 11 april 1900. Kanske kom han hem en kort tid? Han finns inte bokförd i husförhörslängd igen förrän 1902. Biljetten gällde för Cunard-linjen och kostade 117 kronor, vilket måste ha varit en ansenlig summa på den tiden. Resan skulle ske med ångfartyg på mellandäcksplats från Göteborg till Hull eller Grimsby i England. Därifrån fortsatte resan med järnväg i tredje klass till Liverpool och vidare med oceanångare på mellandäck till New York eller Boston, allt enligt biljetten.
Utvandrare-Kontrakt för Andrew Hallberg.
Enligt berättelser i familjen så seglade han yachter för rika människor i New York under sin tid i USA. När vi tömde mitt barndomshem fick jag i min hand ett mycket urblekt fotografi, vilket hängt på väggen i både min mors och mitt barndomshem. Några år senare skulle jag scanna in barndomsbilder i datorn för att både mina syskon och jag skulle få del av familjebilderna. Jag plockade ut detta foto ur ramen, scannade och gjorde en automatisk förbättring. Och se – då blev min morfar synlig tillsammans med sina arbetskamrater på yachten ”Fleur de Lys” från New York. Nu pågår efterforskningar om denna jakt, det kan ha varit en kappseglare som tillhörde New York Yacht Club.
Anders Hallberg nr fyra från vänster, stående. Båten heter Fleur de Lys, New York.
Anders återvände till Stansvik den 13 januari 1902, enligt husförhörs- och flyttlängd. Han bodde först hos brodern Johan i Stansvik. Anders måste ha träffat Alma Bernhardina Olofsdotter ganska omgående, för sonen Harald föddes i oktober 1902. Anders och Alma gifte sig den 5 september 1902 i Rönnäng, vigda av kapellpredikanten Meuller(?). Det finns, mig veterligt, inget bröllopsfoto, men nedanstående bild fanns i mitt barndomshem. Vid diskussion med kusiner har vi kommit fram till att detta förmodligen är ett trolovnings- eller förlovningsfotografi. Det är ett montage. Jag har aldrig sett originalbilden på Alma, men den på Anders har jag och den är tagen i Southhampton.
Anders Hallberg och Alma Bernhardina Olsdotter, trolovnings- eller förlovningsfotografi.
Alma Bernhardina Olsdotter föddes den 30 juli 1880 i Röd, Stenkyrka socken. Hon var dotter till Olof Olofsson (”Olle i Röd”) och Anna Charlotta Andreasdotter. Detta föräldrapar är värda en egen berättelse. Här finns rötter till bland annat släkterna Månesköld och Green, och så har jag förstått att det finns berättelser om Anna Charlottas ”vilda” leverne. Almas far emigrerade till Amerika och gifte sig och köpte mark där. Jag vet inte säkert om han var skild då, eller om han begick bigami. Han kom hem på ålderns höst och då tog Alma hand om honom.
Anders och Alma bosatte sig vid vigseln i Stansvik nr 4, enligt husförhörslängd. Anders hade lyckats spara en slant under sin sjömanstid och under vistelsen i USA och han byggde detta hus åt sig och sin familj. När prästen Flyckt någon gång under 1900-talets första hälft ville att alla husen skulle ha namn, döptes Anders och Almas hus till ”Hembygden”. Här bodde de kvar under återstoden av sina liv. Se bild av ”mormors hus” nedan.
”Mormors hus” i Stansvik. Bilden tagen kring sekelskiftet 2000. Man ser en kvinna som skjutsar en rullstol. Hon som skjutsar heter Elisabeth Lückner-Fritzén och hon kör sin mor, Edith Maria Hallberg, ett av Anders och Almas två yngsta barn.
En dryg månad efter vigseln 1902 föddes sonen Harald. I början av 1903 tog Anders ut flyttbetyg till USA igen – tänkte han lämna familjen, tro, eller var det möjligen ett erbjudande om ny segling med ”Fleur de Lis”? Men, enligt församlingsboken så återtog han flyttbetyget i mars 1903 och stannade kvar.
Paret fick tillsammans tre söner och sex döttrar.
En av sönerna, Albert, dog blott elva år gammal då han gick ner sig på isen och drunknade. Han föddes 1907 och dog 1918.
Äldste sonen Harald föddes 1902, flyttade 1925 till Göteborg. Han dog år 1935 i Breviks socken, Skaraborgs län.
Sven föddes 1913 och dog ogift i Göteborg 1976.
Hallbergstöserna var kända för att ha vacker handstil, enligt min mor. Enligt min far var de kända för att ha snygga ben – Jojo, perspektiven växlar.
Anna var äldst, född 1904, död 1987 i Göteborg.
Berta föddes 1909 och dog 2004 på Gullholmen.
Ingrid föddes 1911 och dog 2007 i Göteborg.
Britta föddes 1920 och dog 2010 i Göteborg.
Tvillingarna Edith och Karin föddes 1922. Karin dog 2001 i Lycke socken. Edith dog 2003 i Marstrand. (Edith var min mor)
Alla barnen flög ut och besökte Anders och Alma så ofta de kunde. Det var nog en livlig trafik med fästmän, makar, barn och barnbarn under 1930- 1950-talen. Ett mycket litet axplock ur min mors fotoalbum följer nedan.
Alma Hallberg i Stansvik med yngsta barnen, tvillingarna Karin (t v) och Edith (t h). Alma var 42 år när tvillingarna kom till världen. Bilden är tagen utanför huset i Stansvik någon gång på tidiga våren 1923.
Anders och Almas äldsta och yngsta barn. Dotter Anna med sin dotter Gunnel till höger om sig. De unga mostrarna Karin och Edith till vänster och framför Anna.
Anders och Alma på vägen utanför sitt hus i Stansvik. Bilden är förmodligen tagen i slutet av 1940-talet.
Anders där han trivdes bäst – i båten. Båten tillhörde min far och bilden är förmodligen tagen i slutet av 1940-talet.
Anders arbetade som fiskare. Under senare delen av sitt liv ska han ha haft uppdrag som ångbåtskommissionär åt Marstrandsbolaget. Vi har också fått höra att Alma tvättade kläder åt militären. Det fanns inget vatten indraget i huset, så hon fick gå till dammen tvärs över vägen för att skölja. Med moderna dotterdöttrars ögon var det ett obegripligt slitgöra.
Jag träffade aldrig Anders, men har fått höra, att han var en sträng men god fader (från de äldre mostrarna) och en mycket snäll pappa (från mor och de yngre mostrarna). Dottern Ingrid berättade om en gång när hon kom hem för att hälsa på. Hon kom in i köket och där satt hennes far, omsvärmad av sina små tvillingflickor. De hade satt papiljotter både i håret och skägget på honom, och det skulle ingen ha vågat när Ingrid var liten.
Anders Hallberg dog den 12 mars 1951, på sitt 87:e levnadsår. Han begravdes på kyrkogården i Rönnäng, alldeles nära kyrkporten.
Jag har en del minnen från barndomens besök hos mormor, trots att hon dog när jag var knappt sex år gammal. Jag minns entrétrappan. Den är i mitt minne skyhög och brant. Men det var sannerligen värt besväret att ta sig upp, för i farstun utanför köket fanns en trälåda och i den fanns alltid kattungar. Mormor älskade katter och hade många i hela sitt liv.
Birgitta Persson berättar att Alma ofta fick besök av tiggare och andra kringvandrande och att hon alltid tog emot dem och pratade med dem. En av dem som Birgitta kommer ihåg hette Johanna eller Hanna Gren och kom från Orust. Birgitta minns Anders som en mycket snäll morfar, men Alma var lite mera sträng, så Birgitta kallade henne ”tanten”.
Alma Hallberg dog den 6 juli 1959 av en stroke. Hon begravdes vid sin makes sida på kyrkogården i Rönnäng.
Anders och Almas barnbarn träffas med oregelbundna mellanrum och vi har alltid mycket trevligt tillsammans.
Lena Lückner, (skrivare). Birgitta Persson, Elisabeth Lückner-Fritzén. dotterdöttrar